Προγραμματικά προαπαιτούμενα

Από τον Κλίντον στο Λεβέντη δύο ημέρες δρόμο

Hδη, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ξεκίνησε η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με την ομιλία του πρωθυπουργού Τσίπρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με ψήφο εμπιστοσύνης. Όμως η πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε την ίδια μέρα στην συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει προγραμματικών δηλώσεων, ο Τσίπρας μίλησε για «δύσκολο έργο της κυβέρνησης» γιατί θα πρέπει να υλοποιήσει τη συμφωνία με τους δανειστές και να εξασφαλίσει τα απαραίτητα «προαπαιτούμενα» και «ισοδύναμα» που αυτοί θέτουν ενόψει της πρώτης αξιολόγησης.

«Προς το συμφέρον μας είναι να τελειώνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα με την πρώτη αξιολόγηση για να ανοίξει το κεφάλαιο της αναδιάρθρωσης του χρέους», είπε. Δηλαδή άμεσα άγρια λιτότητα, και μετάθεση της υλοποίησης της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και όλων των παλιών δεσμεύσεων της κυβέρνησης σε ένα «κυβερνητικό σχεδιασμό τετραετίας» με στόχο η Ελλάδα να «βγει από την επιτροπεία και να επιστρέψει στις αγορές», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η μακροσκελής λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής που λήγει στις 15 Οκτώβρη, την οποία παρουσίασε στο Γιούρογκρουπ ο υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος αφορά απλά την εκταμίευση της μισής δόσης του Αυγούστου (2 δισ. ευρώ), ενώ για τα υπόλοιπα (άλλο 1 δις ευρώ) θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές και σε μια δεύτερη λίστα με προαπαιτούμενα!

Αποκαλύπτεται έτσι με τον χειρότερο δυνατό τρόπο η απάτη των υποσχέσεων που έδινε ο Τσίπρας όταν έλεγε, κλείνοντας τη «συμφωνία» του Ιουλίου, ότι «πήραμε 80 δις ευρώ», βγάζουμε τώρα τη θηλιά των εκβιασμών από το λαιμό μας και μετά προχωράμε στην «ανάπτυξη». Οι εκβιασμοί θα συνεχίσουν μήνα το μήνα και θα γίνονται όλο και πιο άγριοι.

Αυτό φαίνεται και από όλα όσα περιλαμβάνει η πρώτη λίστα προαπαιτουμένων, αλλά και σε αυτά που λέγεται ότι περιλαμβάνει η δεύτερη που ακολουθεί, ανάμεσα στα οποία είναι:
Η αύξηση και μονιμοποίηση της φορολογίας με αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, (με ενσωμάτωση της έκτακτη εισφοράς), η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, η εύρεση «ισοδυνάμων» για τις αποφάσεις του ΣτΕ ενάντια σε μειώσεις συντάξεων 2012, «ισοδυνάμων» για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, «ισοδυνάμων» για τη μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ - αν και εφόσον η κυβέρνηση τελικά αποφασίσει να μην την υλοποιήσει, άμεσα την ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Επίσης: περικοπές των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων, κατά σχεδόν 1 δις ευρώ το χρόνο, 50% μείωση στο κονδύλι για επίδομα θέρμανσης, περικοπή του ακατάσχετου ορίου μισθών και συντάξεων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ, σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% στους αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με μπλοκάκια, νέες περικοπές στους μισθούς στο δημόσιο σε σύνδεση με «αξιολόγηση» με εφαρμογή από 1/1/2016.

Περικοπές

Προκειμένου να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα οι περικοπές στο δημόσιο θα λειτουργεί Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που θα κόβει περαιτέρω τις κρατικές δαπάνες, ασχέτως των αναγκών των νοσοκομείων, σχολείων, υπηρεσιών, αν διαπιστώνεται ότι δεν οδηγούν στην περαίωση των δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου.

Αν αυτές είναι οι προϋποθέσεις για τη σημειωτέον τμηματική καταβολή της δόσης 3 δις ευρώ, μπορεί να φανταστεί κανείς τι έχει να ακολουθήσει προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την εκταμίευση 80 δις ευρώ. Χρήματα που με αντίτιμο αβάσταχτες θυσίες για την εργατική τάξη και τους φτωχούς αυτής τη χώρας, θα καταλήξουν στην αποπληρωμή του χρέους και ακόμα μια ανακεφαλαιοποίηση της μαύρης τρύπας των τραπεζιτών.

Στην ομιλία του ο Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των προσφύγων επαινώντας τους κατοίκους των νησιών για την αλληλεγγύη τους λέγοντας: «Αυτό είναι το ένα πρόσωπο της Ευρώπης. Γιατί το άλλο είναι ο αυταρχισμός, τα κλειστά σύνορα και τα δακρυγόνα κατά των προσφύγων».

Αναρωτιέται κανείς σε ποια χώρα ζει ο πρωθυπουργός. Λες και δεν είναι κλειστά τα σύνορα της Ελλάδας στον Εβρο. Λες και δεν πνίγονται κάθε μέρα γυναίκες και παιδιά στο Αιγαίο, ακριβώς επειδή είναι κλειστά αυτά τα σύνορα. Λες και δεν συμφώνησε ο ίδιος με τις σκληρότερες κατευθύνσεις που έβαλαν οι ηγέτες της ΕΕ στην πρόσφατη Σύνοδο.
Οι έπαινοι στον εθελοντισμό των κατοίκων των νησιών ή όσων συρρέουν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες σε πλατείες και γήπεδα, χρησιμοποιούνται με τον πιο αισχρό τρόπο για να καλύψουν τη ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης Φρούριο και την ανυπαρξία της κρατικής μέριμνας για τους πρόσφυγες.