Βιβλίο: "Αθλητισμός και κοινωνικά κινήματα"

Την έμπρακτη συστράτευσή τους στην ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων και του μη εμπορευματοποιημένου αθλητισμού αποδεικνύουν από την Πάτρα ο συγγραφέας Νάσος Μπράτσος και οι συντελεστές του βιβλίου «Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα». Προσφέρουν προς το ταμείο  του τραυματιζόμενου ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή Αχαΐας, που λειτουργεί με ευθύνη του συνδέσμου ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών της περιοχής και της ένωσης ποδοσφαιρικών σωματείων Αχαΐας, τα εσόδα της εκδήλωσης για την παρουσίαση της έκδοσης.

Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νότιος Άνεμος» θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 6.30μμ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ (Μαιζώνος 200).
Στo πάνελ θα βρεθούν, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, ο πρόεδρος του συνδέσμου ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών Αχαΐας Δημήτρης Κόμπλας, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Πατρών Κωνσταντίνος Ντάσιος, ο Τάκης Πετρόπουλος σύμβουλος του Δημάρχου Πατρέων, υπεύθυνος για τον Αθλητισμό και πρόεδρος της Δ.Ε. του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, ο Νίκος Καραμανλής, παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής και του Παναθηναϊκού και ο συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος. Προεδρείο στην εκδήλωση θα κάνει η δημοσιογράφος της ΕΡΑ Πάτρας Χρυσή Κοσμάτου.

Ερασιτεχνικός αθλητισμός

Το βιβλίο του Νάσου Μπράτσου καταγράφει την περίοδο του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα την στάση και την αντίσταση αθλητών σε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές της νεώτερης ιστορίας.
“Σώζει μνήμες και παραδείγματα. Η προσπάθειά του είναι στην πρωτοπορία της αναγέννησης της κοινωνίας μας. Δεν είναι η ιστορία των μεγάλων, των "διάσημων". Είναι η ιστορία από τα κάτω που δημιουργεί. (...) Οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι διανοούμενοι, η νεολαία αυτής της κοινωνίας συνεχίζουν αυτή τη δημιουργική δράση. Η κοινωνική ιστορία συνεχίζεται κάθε μέρα. Ακόμη και με αθλητικές φανέλες. Και σήμερα υπάρχουν πραγματικές αθλητικές δραστηριότητες, όπως τότε, αλλά δεν τους δίνουν μεγάλη δημοσιότητα. Ακόμα και τα μεγάλα μέσα πληροφόρησης αγνοούν αυτές τις τοπικές αγωνιστικές εκδηλώσεις. Αλλά σε αυτές βρίσκεται η επαναφορά του αθλητισμού στην πραγματική του αντίληψη. Ο Νάσος Μπράτσος δίνει μια σπουδαία ώθηση με αυτό το βιβλίο του”, θα γράψει στον πρόλογο του βιβλίου ο ιστορικός Δημήτρης Λιβιεράτος.

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ο συγγραφέας και οι συντελεστές του βιβλίου: “Αντίστοιχες πρωτοβουλίες με προσφορά του μεριδίου που αντιστοιχεί στο συγγραφέα σε κοινωνικούς σκοπούς (Κοινωνικά Φαρμακεία και Παντοπωλεία, ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, κλπ), θα ανακοινωθούν σύντομα, ενώ οι συντελεστές της έκδοσης είναι ανοιχτοί και σε νέες προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή.
Το βιβλίο θα βρίσκεται και στη διεθνη αντιφασιστική συνάντηση της 10-11 Οκτωβρίου στην Αθήνα, όπου τα έσοδα από τις πωλήσεις θα πάνε για ενίσχυση των Αιγυπτίων ψαράδων που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με τη Χρυσή Αυγή”.