Μουσική - Συνέντευξη με τους «Ανεπίσημους»

Μπορείς να μας πεις λίγα πράγματα για το Hip-Hop;

Το Hip-Hop γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη των μαύρων της Αμερικής να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την καταπίεση που αντιμετώπιζαν. Μουσική κοινωνικής διαμαρτυρίας. Ήταν μια σκληρή μουσική γεννημένη στους δρόμους των γκέτο. «Hit the beat, like you hit the power. Τhe politicians» ήταν οι πρώτες ρίμες. Μαζί γεννήθηκε και το brake dance και αναπτύχθηκαν και άλλες αντισυμβατικές «τέχνες» όπως το graffiti.

Όλα αυτά πριν το Hip-hop ενσωματωθεί από την μουσική βιομηχανία και μετατραπεί σε προϊόν. Σήμερα βλέπουμε συχνά το hip-hop παγκόσμια να είναι συνδεδεμένο με χλιδή, αμάξια, ναρκωτικά. Ότι πουλάει. Δηλαδή ακολουθεί άκρως αντίθετα χαρακτηριστικά από αυτά από τα οποία δημιουργήθηκε. Από την οργή του δρόμου, στις πολυτέλειες και στα πλούτη.

Για την Ελλάδα τι έχεις να πεις. Υπάρχει Hip-hop σκηνή; 

Και στην Ελλάδα ισχύει κάτι αντίστοιχο. Το hip-hop ξεκίνησε από underground σκηνή με συγκροτήματα και καλλιτέχνες που έδωσαν ένα συγκρουσιακό στίγμα στην μουσική. Αργότερα όμως όταν το hip-hop άρχισε να γίνεται πιο mainstream είδαμε και εδώ το hip-hop να συνδέεται με μόδες, αμάξια και μεγάλες πίστες. Παρόλα αυτά όπως και σε όλο τον κόσμο, έτσι και εδώ, υπάρχουν σχήματα που αντιστέκονται και δημιουργούν από την ανάγκη να εκφραστούν και όχι από την ανάγκη να «πουλήσουν».

Φτιάξατε ένα album που ολόκληρη την παραγωγή την κάνατε μόνοι σας. Χαρίζετε την δουλειά σας από το My space και μοιράζετε τα cd σας δωρεάν. Μπορεί ένας καλλιτέχνης σήμερα να επιβιώνει δημιουργώντας έξω από το κύκλωμα των δισκογραφικών;

Κατ´ αρχήν πλέον υπάρχουν οι τεχνολογικές δυνατότητες να κάνεις Do It Yourself (D.I.Y) δουλειές με την μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα. Ταυτόχρονα, έξω από το δίκτυο διανομής των εταιριών, μπορείς να προωθήσεις την δουλειά σου με διάφορους τρόπους και το my space είναι ένας από αυτούς (http://www.myspace.com/anepisimoi). Όμως πράγματι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην μουσική βιομηχανία είναι άσχημη για τους καλλιτέχνες που έχουν καταντήσεις υπάλληλοι των εταιριών που τους ξεζουμίζουν με σκοπό το κέρδος. Δεν είναι εύκολο σήμερα να επιβιώνεις μέσα από την μουσική. Εμείς δεν είμαστε ενάντια στο να πουλάμε το cd μας. Εμείς είμαστε αντίθετοι στο να κάνουν κουμάντο οι εταιρίες για την τιμή ενός cd ενώ δίνουν ψίχουλα στους δημιουργούς. Καλούμε όσους θέλουν να κατεβάσουν ή και να πάρουν το album δωρεάν σε κάποιο από τα live που θα πραγματοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα και όποιος νομίζει ότι αξίζει αυτή η προσπάθεια ας το αγοράσει στην τιμή που νομίζει αυτός. Το ίδιο κάνω και εγώ. Αν μου αρέσει κάτι το αγοράζω γιατί θεωρώ ότι αυτός ο καλλιτέχνης πρέπει να συνεχίσει να κάνει την δουλειά του.