Οι τοπικοί πυρήνες στην πρώτη γραμμή

Πλούσια ήταν η συζήτηση που ακολούθησε μετά την εισήγηση. Εγιναν 28 παρεμβάσεις. Στην κουβέντα μπήκαν εικόνες από τις μάχες που έχουν δώσει μια σειρά από πυρήνες του κόμματος, οι παρεμβάσεις στο αντιρατσιστικό κίνημα και η προσπάθεια να απλωθεί η αντίσταση σε όλους τους εργατικούς χώρους.

Οι σύντροφοι από το Περιστέρι μετέφεραν την εικόνα από την κατάληψη της ΕLITE. Ο Ηλίας περιέγραψε πως οι εργάτες κατέλαβαν το εργοστάσιο συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις από τον Δεκέμβρη. «Στις 7 Γενάρη και ενώ οι εργάτες είχαν πορεία στο Υπουργείο Εργασίας, το αφεντικό έβαλε δικούς του να πάρουν εμπορεύματα από το εργοστάσιο, οι εργάτες γύρισαν, έκαναν συνέλευση και αποφάσισαν κατάληψη. Εμείς από την αρχή προσπαθήσαμε να ανοίξουμε το κίνημα συμπαράστασης, βγάλαμε προκήρυξη και κείμενο υπογραφών. Προσπαθήσαμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για την κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση και η συζήτηση τώρα έχει προχωρήσει στο πως θα γίνει αυτό ενώ στην αρχή τους φαινόταν κάτι ξένο. Ταυτόχρονα, ανοίγει η συζήτηση και στο γενικό πολιτικό, για την κρίση, για το τι θα γίνεται στο σοσιαλισμό». Η Λίλιαν πρόσθεσε τους στόχους που έχουν βάλει στον πυρήνα. «Έχουμε βάλει στόχο να κερδίσουμε στο κόμμα εργαζόμενους. Έχουμε κάνει προσπάθειες και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μπει σε αυτήν τη μάχη. Την Παρασκευή θα κάνουμε την πρώτη μεγάλη εκδήλωση συμπαράστασης και θέλουμε να έχει πολύ κόσμο από όλους τους εργατικούς χώρους των Δυτικών».

Η Τάνια από το Κουκάκι αναφέρθηκε στη μάχη που δόθηκε στην περιοχή μετά το χτύπημα των φασιστών στα αραβικά μαγαζιά στο Νέο Κόσμο. «Είχαμε ήδη χτίσει αντιρατσιστική επιτροπή πριν την επίθεση με κόσμο που τον ξέραμε από τις τοπικές κινητοποιήσεις και από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο. Όταν έγινε η επίθεση όλος αυτός ο κόσμος ήταν κομμάτι της κινητοποίησης. Κάναμε διαδήλωση και μετά μαζευτήκαμε πενήντα άτομα στο Νέο Κόσμο και η επιτροπή απλώθηκε και εκεί». Ο Νεκτάριος συνέχισε μεταφέροντας την εικόνα από το άνοιγμα νέου πυρήνα του ΣΕΚ στο Νέο Κόσμο. «Μπήκαμε ως οργανωτές σε αυτήν τη μάχη από τον πυρήνα Κουκακίου όχι γιατί είχαμε πολλά μέλη, αλλά γιατί η περίοδος είναι αριστερόστροφη και είχαμε την εκτίμηση ότι ο κόσμος που ξέραμε θα ανταποκρινόταν στην πρωτοβουλία μας. Έτσι, ξεκινήσαμε και τον νέο πυρήνα που έκανε ήδη την πρώτη του συνεδρίαση και εξόρμηση στη γειτονιά».

Ο Θανάσης από το Γαλάτσι μίλησε για το ρόλο του ΛΑΟΣ και για τις πιέσεις που δέχεται το ΠΑΣΟΚ από το κίνημα και την Αριστερά. «Εμείς υποστηρίζαμε από παλιότερα ότι το ΛΑΟΣ είναι φασιστικό κόμμα, ότι είναι με τη θεωρία του αίματος και ότι πρώτα θα προσπαθήσει να χτίσει πολιτικά και μετά στο δρόμο. Πολλοί μέσα στην αριστερά διαφωνούσαν. Τώρα ολόκληρα κομμάτια του ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά το καταλαβαίνουν. Υπάρχει και μια άλλη μεγάλη αλλαγή. Τον Ιούνιο η ΝΔ νομοθετούσε στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες, σήμερα η κυβέρνηση αναγκάζεται να νομοθετεί ψήφο για τους μετανάστες. Μεσολάβησε το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτώβρη που ήταν ταξικό και αντιδεξιό. Το ΠΑΣΟΚ τρώει πιέσεις από τα αριστερά».

Η Αργυρή από τον πυρήνα των Ιωαννίνων μετέφερε την εικόνα από τις 17 Δεκέμβρη στην πόλη και από την Κύπρο που βρέθηκε στις γιορτές. «Στα Γιάννενα αναγκάστηκε και το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ να καλέσει στην απεργία και μια σειρά από σωματεία πήραν απόφαση να συμμετέχουν, ενώ διοργάνωσαν και σύσκεψη. Επίσης στο ΠΑΜΕ υπήρξαν φωνές υπέρ της συνεργασίας με την αντικαπιταλιστική αριστερά». 

Δίκτυο

Ο Κώστας, γιατρός από το νοσοκομείο Αγία Σοφία μίλησε για τις εκλογές στην ΕΙΝΑΠ. «Τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΙΝΑΠ και συνολικά η προηγούμενη χρονιά δείξανε ότι η ριζοσπαστικοποίηση στρέφεται στην αντικαπιταλιστική αριστερά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε κυριαρχία από το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό. Πρέπει να κρατήσουμε αυτό το άνοιγμα και να δώσουμε συγκεκριμένες μάχες. Εμείς καταφέραμε σαν Νυστέρι να παίξουμε ρόλο όλο το προηγούμενο διάστημα και να έχουμε ένα καινούργιο δίκτυο. Στο νοσοκομείο μου λειτουργήσαμε ως ομάδα και βγήκαμε δεύτεροι μετά την ΠΑΣΚΕ με διαφορά τριών μόλις ψήφων. Έπαιξε ρόλο η συλλογικότητα. Η ριζοσπαστική αριστερά αθροίζει χίλιους ψήφους αυτήν τη στιγμή στα νοσοκομεία». 

Παρόμοιο παράδειγμα έδωσε και ο Σπύρος, εργαζόμενος στο Αττικό νοσοκομείο. «Όλη η χρονιά ήταν γεμάτη με παραδείγματα που τα θέλουμε από όλους τους χώρους. Πέρσι είχαμε κοινές συνελεύσεις των γιατρών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Είχαμε εκλογές τον Σεπτέμβρη που πήραμε 55 % ένα ψηφοδέλτιο που στηρίζεται από την επαναστατική αριστερά, αλλά και ένα ευρύτερο κομμάτι. Στις εκλογές των γιατρών η άνοδος της ΑΡΣΙ ήρθε σε μεγάλο βαθμό από το Αττικό. Προωθούμε κοινές δράσεις και αγώνες και ήμασταν από τα σωματεία που κάλεσαν στις 17 Δεκέμβρη». 

Πολύ χρήσιμες ήταν και οι παρεμβάσεις νέων συντρόφων που πήραν μέρος στο συμβούλιο. Ο Δημήτρης από τον πυρήνα των Πετραλώνων και του Μαθηματικού τόνισε ότι «χρειάζεται τα νέα μέλη να αναλαμβάνουν ευθύνες, να παίρνουν πρωτοβουλίες και ας κάνουν λάθη. Ο κόσμος στην σημερινή περίοδο ψάχνεται για να οργανωθεί. Εγώ δεν είχα προτείνει ποτέ την κάρτα μέλους, το έκανα μια μέρα στην εξόρμηση μαζί με την εφημερίδα και έκλεισα δύο ραντεβού. Χρειάζεται και μέσα στις σχολές να δουλεύουμε όπως στις γειτονιές, να πουλάμε την εφημερίδα και να στρατολογούμε νέα μέλη». Ο Κώστας από τα Εξάρχεια αναφέρθηκε στην αλλαγή που υπάρχει στον πυρήνα. «Τον τελευταίο μήνα έχουμε πολύ καλές εξελίξεις. Από εκεί που δίναμε 10 εφημερίδες στην εξόρμηση δίνουμε 20, μπήκαν νέοι μαθητές στο κόμμα που ζητάνε ιδέες, έχουμε προχωρήσει σε πολιτικές συζητήσεις μέσα στον πυρήνα πολύ πιο εντατικά, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει οι πυρήνες να ανοιχτούν προς τα έξω. Ο κάθε πυρήνας πρέπει να είναι κομμάτι της γειτονιάς και να φέρνουν στις συνεδριάσεις και κόσμο από έξω».

Παρεμβάσεις έγιναν και για τους πυρήνες της Κρήτης, την Θεσσαλονίκη, το Κερατσίνι, το Ίλιον, τα Βόρεια, του Ζωγράφου, για το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, για τους μαθητές και άλλα μέτωπα όπου παρεμβαίνει το ΣΕΚ.