Με μηνύματα αντιπολεμικά

Ο προφανώς επηρεασμένος από τον πόλεμο και το αντιπολεμικό κίνημα σεναριογράφος τοποθετεί ως πρωταγωνιστή έναν πρώην πεζοναύτη, ο οποίος έχει μείνει παράλυτος μετά από τον τραυματισμό του κατά την διάρκεια μιας αμερικάνικης εισβολής στη Βενεζουέλα. Το τραύμα του είναι ιάσιμο αλλά δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα επειδή είναι ανασφάλιστος όπως και όλοι οι βετεράνοι. Σε μια απελπισμένη του προσπάθεια να μαζέψει τα χρήματα βρίσκεται στον πλανήτη της Πανδώρας όπου μια εταιρία κολοσσός διατηρεί ορυχεία από τα οποία εξάγει ένα υπερπολύτιμο μετάλλευμα. Η παρουσία της εταιρίας και του στρατού της δημιουργεί τριβές με τους κατοίκους του πλανήτη οι οποίοι αποτελούνται από μικρές ειρηνικές φυλές που ζουν σε αρμονία με την φύση. Μια από αυτές τις φυλές κατοικεί πάνω από ένα πολύ σημαντικό κοίτασμα του ορυκτού.

Στρατός

Όταν λοιπόν οι ντόπιοι αρνούνται να μετακινηθούν δια της διπλωματικής οδού αναλαμβάνει ο στρατός, ο οποίος τους καταστέλλει με δακρυγόνα, φλογοβόλα και πυραύλους. Οι διάφορες φυλές ενώνονται ενάντια στον κοινό εχθρό, η σύρραξη γενικεύεται και ο πρωταγωνιστής μαζί με τους συντρόφους του αλλάζει στρατόπεδο και μαζί με τους εξωγήινους παλεύουν ενάντια στους γήινους κατακτητές..

Οι έμμεσες αναφορές στον πόλεμο του Ιράκ, την γενοκτονία των Ινδιάνων, την λεηλασία της φύσης και το σύστημα του κέρδους αλλά και η λογική του οι από τα κάτω ενωμένοι μπορούν να κερδίζουν διαπερνούν όλη την ταινία. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και την τεχνική αρτιότητα είναι σαφές ότι μπορούμε να μιλάμε για μια ταινία η οποία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον κινηματογράφο την νέα δεκαετία. Η ξαφνική «στροφή» του Κάμερον εντυπωσιάζει άλλα δεν είναι η μόνη, θυμίζουμε και το παράδειγμα του Ίστγουντ ο οποίος μετά από μια μεγάλη καριέρα γεμάτη με ταινίες Γουέστερν γύρισε πρόσφατα δύο από τις καλύτερες διεθνιστικές και αντιπολεμικές ταινίες. Η πίεση και η επιρροή του αντιπολεμικού κινήματος στην Αμερική είναι φυσικό να αντανακλάται και στο σινεμά, και αν θεωρήσουμε το Άβαταρ «ποδαρικό» για τη νέα δεκαετία μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τις νέες παραγωγές.