Αντίσταση στα χτυπήματα της κρίσης και της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα

Ταυτόχρονα όμως με αυτήν την άγρια κλιμάκωση των χτυπημάτων, οι υπουργοί του Γ. Παπανδρέου κάνουν κάθε προσπάθεια για να κατακερματίσουν τις αντιδράσεις και να αποφύγουν τη γενικευμένη σύγκρουση. Θυμούνται πολύ καλά τι έπαθε η ΝΔ με τις μετωπικές συγκρούσεις με το κίνημα της νεολαίας και της εργατικής τάξης. Γι´αυτό αναζητούν άλλοθι και προσχήματα, άλλοτε με τον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο», άλλοτε με τις χειραψίες Παπανδρέου-Κύρκου, και άλλοτε με συμβολικές χειρονομίες προοδευτικότητας. Προσπαθούν να κρατούν κάθε κομμάτι που αντιστέκεται απομονωμένο και ευάλωτο.

Συμπαράσταση

Είναι προς το συμφέρον των εργαζόμενων να δυναμώσουμε και να συνδέσουμε τις αντιστάσεις σε όλα τα μέτωπα. Να οργανώσουμε τη συμπαράσταση στους εργάτες και στις εργάτριες της ELITE που κάνουν κατάληψη για να μην κλείσει το εργοστάσιο. Να αντικρούσουμε την προπαγάνδα που λέει ότι το δημόσιο δεν αντέχει να φορτωθεί «προβληματικά» εργοστάσια την ώρα που φουντώνουν τα ελλείμματα. Να συνδέσουμε αυτή την απάντηση με την απάντηση στις συκοφαντίες ότι για τα ελλείμματα φταίνε τα «υπερβολικά» επιδόματα των εργαζόμενων στο δημόσιο. 

Κανένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα δεν θα κερδίσει τίποτα αν κοπούν τα επιδόματα π.χ. των μηχανικών του δημοσίου. Κανένας εργαζόμενος στο δημόσιο δεν θα κερδίσει τίποτα αν κλείσει η ELITE. Ολοι οι εργαζόμενοι, όπου κι αν δουλεύουμε, έχουμε μόνο να κερδίσουμε συντονίζοντας τους αγώνες μας.

Αυτή η εργατική αλληλεγγύη πρέπει να αγκαλιάζει και τους μετανάστες. Ολη η εργατική τάξη βγήκε ενισχυμένη από τους αγώνες που δώσαμε ενάντια στα ρατσιστικά μέτρα της «συγκυβέρνησης» Καραμανλή-Καρατζαφέρη. Τώρα ο Χρυσοχοίδης και ο Ραγκούσης απειλούν να διαιωνίσουν τις ρατσιστικές διακρίσεις σε βάρος της πλειοψηφίας των μεταναστών παρέχοντας δικαιώματα με το σταγονόμετρο σε μια μειοψηφία. Αυτές οι μεθοδεύσεις δεν είναι παράσημο προοδευτικότητας για την κυβέρνηση, είναι η άλλη όψη της προσπάθειας για πολυδιάσπαση των εργαζόμενων. Γι´αυτό απαντάμε «Νόμιμα όλα τα παιδιά, όλοι οι γονείς».

Τις βδομάδες που έρχονται έχουμε να βρεθούμε στο πλευρό της κατάληψης της ELITE, να πάρουμε όλοι μέρος στο συλλαλητήριο της 26 Γενάρη μαζί με τις κοινότητες των μεταναστών. Και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε ότι θα συντονιστούμε όλοι μαζί σε μια νέα Πανεργατική Απεργία στις 10 Φλεβάρη. Ηδη η ΑΔΕΔΥ έβγαλε κάλεσμα και προχωράνε πρωτοβουλίες για να απεργήσει και ο ιδιωτικός τομέας και οι ΔΕΚΟ και να αναγκαστεί και η ΓΣΕΕ να κάνει το καθήκον της.

´Ετσι μπορούμε να αλλάξουμε πώς πάνε τα πράγματα. Αντί να βαθαίνει η κρίση και να επιταχύνονται οι κυβερνητικές επιθέσεις, μπορούμε με τη δράση μας να βάλουμε φρένο στα χτυπήματα και των υπουργών και των αφεντικών. Η Εργατική Αλληλεγγύη θα κάνει ό,τι μπορεί για να δυναμώσουμε μαζί αυτό το κίνημα εργατικής αλληλεγγύης.

Απεργία ΑΔΕΔΥ 10 Φλεβάρη

24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα στις 10 Φλεβάρη ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας και περικοπών της κυβέρνησης Παπανδρέου, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Την ίδια μέρα θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ στην πλατεία Κοραή.

Η απεργία στις 10 Φλεβάρη βάζει στο στόχαστρό της «τις αρνητικές εξελίξεις που προδιαγράφονται για τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, στο σταθεροποιητικό πρόγραμμα και ιδιαίτερα: τη συνέχιση της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας, την πραγματική μείωση του εισοδήματος μέσα από την περικοπή των επιδομάτων, τη φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών, την όξυνση των προβλημάτων του Ταμείου Πρόνοιας και του ΟΠΑΔ, τα σενάρια για υλοποίηση της απόφασης του ΔΕΚ που καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και προσθέτει πολλά χρόνια στα όρια ηλικίας των γυναικών, τον περιορισμό των δαπανών για τις Δημόσιες υπηρεσίες και την υποβάθμιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών», όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της ΑΔΕΔΥ για την απεργία. Ανοίγει έτσι η μάχη για την ανατροπή όλων των επιθέσεων της κυβέρνησης μέσα από τον προϋπολογισμό του 2010, το πρόγραμμα σταθερότητας, το νέο νομοσχέδιο διάλυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρωτοβουλία

Η απόφαση της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ για απεργία είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας που είχε η πανεργατική απεργία από τα κάτω στις 17 Δεκέμβρη ενάντια στο νέο προϋπολογισμό. Η πρωτοβουλία εκείνη, που ξεκίνησε από τους εκπαιδευτικούς κόντρα στην αδράνεια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και στην πορεία συσπείρωσε μια σειρά Σωματεία και Ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα φτάνοντας στην 24ωρη απεργία στα ΜΜΕ, έπαιξε τεράστιο ρόλο για να αποφασιστεί η απεργιακή κινητοποίηση της 10 Φλεβάρη. Εδειξε στις ηγεσίες των συνδικάτων ότι η διάθεση των εργαζόμενων για απεργιακή δράση ενάντια στα μέτρα Παπακωνσταντίνου μπορεί να πάρει σάρκα και οστά ακόμα και χωρίς τη δική τους κινητοποίηση, με πρωτοβουλίες από τα κάτω.

Ο Συντονισμός των Εκπαιδευτικών που πήρε την πρωτοβουλία για την απεργία στις 17 Δεκέμβρη έχει καλέσει σε νέα σύσκεψη την Πέμπτη 14 Γενάρη, στα γραφεία της ΟΛΜΕ, στις 7μμ. Με κεντρικό θέμα την αντίσταση στα σχέδια της κυβέρνησης για νέα επίθεση στο ασφαλιστικό αλλά και σε όλα τα μέτωπα, ο Συντονισμός μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην οργάνωση της απεργίας στις 10 Φλεβάρη. Για να μην μείνει ένα απλό κάλεσμα στα χέρια της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ αλλά να γίνει ένας πραγματικός ξεσηκωμός των εργαζόμενων στο δημόσιο.

Μόνο έτσι θα μπορέσει η απεργία να έχει επιτυχία ενώνοντας όλα τα κομμάτια που βρίσκονται σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις. Ηδη το Συντονιστικό Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών και η Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών έχουν αποφασίσει συγκέντρωση στις 23 Γενάρη το πρωί στα Προπύλαια σαν συνέχεια των κινητοποιήσεών τους για κατάργηση της ωρομισθίας και μαζικούς διορισμούς στα σχολεία. Οι εργαζόμενοι στα Stage αποφασίζουν αυτές τις μέρες ένα νέο πρόγραμμα απεργιακών συγκεντρώσεων για μονιμοποίηση όλων. Στις 21 Γενάρη συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟ - ΕΜΔΥΔΑΣ με κεντρικό θέμα την απεργιακή απάντηση των μηχανικών του δημοσίου ενάντια στο πετσόκομμα των μισθών και των επιδομάτων τους. Όλα αυτά τα κομμάτια μαζί με όλους τους εργαζόμενους στους δήμους, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα υπουργεία, μπορούν να κάνουν μια απεργία-σεισμό που να ανοίξει το δρόμο της κλιμάκωσης του αγώνα μέχρι τη νίκη.

Οσο πιο μεγάλες διαστάσεις πάρει η απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φλεβάρη, όσο πιο νωρίς και με μαζικούς όρους αρχίσει να οργανώνεται, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πίεση στην ηγεσία της ΓΣΕΕ να αφήσει το διάλογο με την κυβέρνηση και το ΣΕΒ και να ακολουθήσει απεργιακά. Η απαίτηση της βάσης των εργαζόμενων για Πανεργατική Απεργία τώρα ενάντια στις νέες επιθέσεις σε μισθούς και εργατικά δικαιώματα, μπορεί να ακουστεί δυνατά και να γίνει πραγματικότητα. Βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα που συμμετείχαν στην απεργία της 17 Δεκέμβρη, να πάρουν ξανά αποφάσεις συμμετοχής στις 10 Φλεβάρη. Αυτό το βήμα έκανε το συνέδριο της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου το περασμένο Σαββατοκύριακο που αποφάσισε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 11 Φλεβάρη με στόχο να συντονιστεί ως προς την ημερομηνία με άλλες αντίστοιχες απεργιακές αποφάσεις. Το ίδιο πρέπει να κάνουν όλα τα συνδικάτα που ανήκουν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και έχουν αποφασίσει απεργία για τις 11 Φλεβάρη.