Αυτούς που έχει βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση δεν είναι ο κλειδαράς, η κομμώτρια και ο υδραυλικός της γειτονιάς. Ούτε καν ο «γιατρός του Κολωνακίου» -το αγαπημένο παράδειγμα της τηλεόρασης. Και η αιτία είναι απλή: όσο άγρια και να τους φορολογήσει το μόνο που θα καταφέρει είναι να μαζέψει μερικά εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία. Ο λόγος: είναι λίγοι.
Ο πραγματικός στόχος του Παπακωνσταντίνου είναι οι πολλοί: οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι.
Με την μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση το αφορολόγητο όριο, που σήμερα βρίσκεται στις 12.000 ευρώ θα κοπεί, σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στις εφημερίδες, περίπου στο μισό. Για το υπόλοιπο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις -από τον γιατρό, τον μανάβη, το σουπερμάρκετ, τον περιπτερά και τον υδραυλικό. Όχι δεν θα έρχονται στην εφορία με μια σακούλα αποδείξεων, έλεγε στην τηλεόραση ο ίδιος ο υπουργός. Θα τα στέλνουν σε μια κατάσταση με πέντε στήλες: την επωνυμία της επιχείρησης, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία της συναλλαγής, το ποσό και τον αριθμό της απόδειξης. Την κατάσταση θα την στέλνει ο φορολογούμενος στην εφορία, μάλλον, ηλεκτρονικά.
Το υπουργείο ξέρει, φυσικά, πολύ καλά ότι για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των φορολογουμένων αυτό είναι απλά αδύνατο. Για την ακρίβεια σε αυτό ακριβώς ποντάρει: δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι για τους οποίους μια τέτοια δουλειά είναι άθλος. Είναι όλοι οι φτωχοί που αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν την επιβίωσή τους με μικροέξοδα: τρία-τέσσερα ευρώ στον μπακάλη, δυο-τρία στον φούρνο και τον περιπτερά, ένα-δυο στον ηλεκτρικό ή το μετρό. Με απλή αριθμητική, αυτό σημαίνει πάνω από 1000 αποδείξεις το χρόνο -δηλαδή μια κατάσταση 30-40 σελίδων! Όσο για την απάντηση του υπουργού ότι για τους ηλικιωμένους που ζούνε στα χωριά τη δουλειά θα την κάνει το τοπικό ΚΕΠ (που ήταν στελεχωμένο μέχρι τώρα με εργαζόμενους στα stage) -έ αυτό πρόκειται απλά για προκλητική κοροϊδία.
Πίσω από την εκστρατεία «πάταξης της φοροδιαφυγής» κρύβεται ένα και μοναδικό μέτρο: η φορολογική επιδρομή σε βάρος των φτωχών, με την μείωση του αφορολόγητου ορίου περίπου στο μισό.