Γράμμα από την Τουρκία

Το σχέδιο, με την ονομασία «Επιχείρηση Κλουβί», είχε στόχο τη δολοφονία ηγετικών μελών των μη-μουσουλμανικών μειονοτήτων έτσι ώστε να πέσει το φταίξιμο σε μουσουλμάνους εξτρεμιστές και την κυβέρνηση. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά τέτοιες απόπειρες πραξικοπήματος που διέρρευσαν στα μέσα στα τελευταία χρόνια. Εχουν διαρρεύσει σχέδια είτε για άμεση στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας είτε για πρόκληση χάους και αστάθειας που θα εξανάγκαζε την κυβέρνηση να πέσει.

Βρισκόμαστε σε καιρούς που συμβαίνουν πολλά πράγματα για πρώτη φορά στην Τουρκία. Ποιος θα φανταζόταν ότι οι αξιωματικοί, ανάμεσά τους αρχιστράτηγοι θα έμπαιναν στη φυλακή; Ποιος θα φανταζόταν ότι η αστυνομία θα εισέβαλε στο αρχηγείο της Γενικής Διοίκησης των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αγκυρα; Ποιος θα φανταζόταν ότι ένας πολιτικός δικαστής θα έμπαινε στα μυστικά αρχεία της μονάδας «ειδικών επιχειρήσεων» της Γενικής Διοίκησης, μονάδα που τα ΜΜΕ αποκαλούν «άκρως απόρρητη αίθουσα»;

Είναι προφανές ότι οι «ειδικές επιχειρήσεις» δεν οργανώνονταν μόνο στο εσωτερικό του στρατού. Οργάνωναν και μεγάλα δίκτυα με πολίτες, με δικαστές, μέσα στα Πανεπιστήμια και στα ΜΜΕ, για την «υπεράσπιση της Δημοκρατίας». Αυτό σημαίνει ενάντια στους Κούρδους, ενάντια στους μουσουλμάνους, ενάντια στις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες.

Κάθε φορά που η κυβέρνηση κάνει ένα θετικό βήμα, για την επίλυση του Κουρδικού, για τη διασφάλιση ότι οι στρατιωτικοί θα δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια, ή για να διευρυνθούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αυτά τα δίκτυα οργανώνουν συγχορδία διαφωνιών και εθνικιστικών αντιρρήσεων. Ενα μέρος αυτών των δικτύων είναι προφανώς πιο σφιχτά οργανωμένο και πιο υπόγειο, όπως αυτό που αποκαλείται «Εργκενεκόν», από το όνομα της μυθικής περιοχής της Κεντρικής Ασίας από όπου κατάγονται οι τουρκικοί λαοί. Η δίκη δεκάδων μελών του Εργκενεκόν, στρατιωτικών και πολιτών, συνεχίζεται.

Η καμπάνια «70 Εκατομμύρια Βήματα Ενάντια στα Στρατιωτικά Πραξικοπήματα» παλεύει για την αποκάλυψη όλου του δικτύου Εργκενεκόν και για τη διεύρυνση των δικών ώστε να βρεθούν οι ένοχοι μέχρι και τα υψηλότερα κλιμάκια.

Ρόνι Μαργκόλις, Ισταμπούλ