Συμπαράσταση στην κατάληψη της ELITE μέχρι τη νίκη!

Ενας μήνας έχει περάσει από την ημέρα που το αφεντικό της ELITE ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στους εργαζόμενους το κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας στον Κολωνό με τη δικαιολογία ότι οι τράπεζες αρνούνται να του δώσουν άλλο δάνειο. Ολο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και παραμένουν στο εργοστάσιο διεκδικώντας την επαναλειτουργία της επιχείρησης και την καταβολή των δεδουλευμένων τους καθώς είναι απλήρωτοι για δύο μήνες. Στις συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο υπουργείο Εργασίας με το αφεντικό, τις τράπεζες και το Λοβέρδο, κανείς δεν έχει δεσμευτεί στα αιτήματά τους.

Την περασμένη Πέμπτη 7 Γενάρη, οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εργασίας ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση να δώσει λύση. Την ίδια μέρα και ενώ γνώριζε ότι η πλειοψηφία των εργατών θα βρίσκεται στη διαδήλωση, το αφεντικό πλήρωσε 4-5 εργάτες για να βγάλουν εμπορεύματα από την αποθήκη και να τροφοδοτήσουν τα καταστήματά του. Η κίνηση αυτή εξόργισε τους εργαζόμενους. Συγκεντρώθηκαν αμέσως στο εργοστάσιο, έκαναν γενική συνέλευση και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του εργοστασίου με περιφρούρηση όλων των χώρων. 

Κέρδη

Την απόφασή τους αυτή την «ανακοίνωσαν» και στο αφεντικό εισβάλλοντας στο γραφείο του. «Κλέφτη! Αλήτη! Τα λεφτά μας, τη δουλειά μας», του φώναζαν όλοι μαζί οι εργαζόμενοι και συνέχιζαν «Δε θα φύγει κανένας εργαζόμενος από εδώ. Τα καταστήματα δουλεύουν κανονικά, φεύγουν εμπορεύματα, όλα δουλεύουν στο εργοστάσιο εκτός από την παραγωγή. Δε θα πληρώσουν οι εργάτες τα ανοίγματά σας, να φτιαχτεί επιτροπή των εργαζόμενων που να κάνει γύρα στα καταστήματα να μαζεύει τα λεφτά και να βλέπει τις εισπράξεις. Κάνουμε κατάληψη και όλοι θα φύγουν από εδώ μέσα κι εσείς μαζί. 35 χρόνια η εταιρία είχε κέρδη πολλά, βγάλτε από αυτά που έχετε στην άκρη, δεν είστε στην ίδια θέση που είναι οι εργάτες».

Με εμφανή αμηχανία και φόβο ο Χριστοδουλάτος, αφού αρνήθηκε να δώσει τα κέρδη από τα καταστήματα για τους μισθούς, θέλησε να πείσει τους εργαζόμενους ότι κάνει προσπάθειες να βρει τα χρήματα για να ξαναλειτουργήσει η επιχείρηση. Δεν κατάφερε να ξεγελάσει κανέναν. Αμέσως μετά πέρασε στη δωροδοκία, υποσχόμενος ότι θα δώσει το 50% του μισθού του Νοέμβρη αρκεί να μείνουν οι αποθήκες ανοιχτές. Η πρότασή του εξόργισε ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, όλα τα τμήματα του εργοστασίου, λογιστήρια, μηχανογραφικά, αποθήκες, έκλεισαν οριστικά. «Συνεχίζουμε πιο δυναμικά πλέον και πρέπει μέχρι το τέλος να είμαστε ενωμένοι γιατί είναι απατεώνας», μας είπε η Ελένη Μαλή, «Είναι ψεύτης, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο νομίζω. Στην αρχή κάπως τον εμπιστευτήκαμε, τώρα κάτι άλλο ετοιμάζει. Εχει κάνει το κουμάντο του χωρίς εμάς και αυτά που λέει ότι δήθεν προσπαθεί είναι ψέματα. Γι´αυτόν το ποσό των 280 χιλιάδων που είναι μισθοί μας του Νοέμβρη είναι τίποτα. Απλά δεν θέλει να μας τα δώσει, ενώ έχει έσοδα από τα καταστήματά του. Και να ξανανοίξει η εταιρία που εμείς το θέλουμε πάρα πολύ να δουλέψουμε, δε θα τον εμπιστευτεί πάλι κανείς. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κρατήσει τα γραφεία και τα καταστήματα, γι´αυτό και συνεχώς ρωτάει τους παρατρεχάμενούς του ´ακόμα εδώ είναι αυτοί; Δεν πεινάσανε να πάνε να βρούνε καμιά άλλη δουλειά;´ Νομίζει ότι θα τα παρατήσουμε και θα φύγουμε. Αλλά εμείς θα μείνουμε εδώ».

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 8 Γενάρη, από τις έξι το πρωί οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε μαζική απεργιακή φρουρά έξω από το εργοστάσιο. Κρέμασαν δύο μεγάλα πανό στην είσοδο που έγραφαν «Οχι στην Ανεργία, την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία» και «Κατάληψη» και δεν άφησαν κανέναν να μπει μέσα. Ολα σχεδόν τα ΜΜΕ αναγκάστηκαν να καλύψουν την κινητοποίηση.

Αδικία

«Πέρα από το ότι είμαστε απλήρωτοι, κάνουμε ένα αγώνα για να ξανανοίξει η επιχείρηση», μας είπε η Μαρία Νικογεώργου που είναι 26 χρόνια στο επάγγελμα, εκ των οποίων τα τελευταία 11 στην ELITE και απέχει μόλις 1,5 χρόνο από τη σύνταξη. «Αυτό μας ενδιαφέρει, να συνεχίζει να δουλεύει ο κόσμος και ταυτόχρονα να πάρουμε και τα λεφτά μας, τα δεδουλευμένα. Είναι αδικία να κλείσει μια κερδοφόρα επιχείρηση. 

Το αφεντικό έχει αρκετά καταστήματα που λειτουργούν και βγάζουν λεφτά. Στο κέντρο της Αθήνας, στην Κηφισίας, στον Ασπρόπυργο, στο Πειραιά, στο Περιστέρι, στο Κορυδαλλό και αλλού. Και στο εξωτερικό. Το ότι άνοιξε τα μαγαζιά σημαίνει ότι πάει καλά η επιχείρηση, δείχνει κερδοφορία, άμα δε πας καλά δεν ανοίγεις μαγαζιά. Είμαστε 250 άτομα εδώ και άλλες 1000 οικογένειες γύρω μας. Ολα γίνονται στις πλάτες των εργαζόμενων».

«Ξαφνικά μας είπε ένα ωραίο απόγευμα ´καλή τύχη σε όλους´», είπε στην Εραγτική Αλληλεγγύη η Μάρθα Μιχαηλίδου, «Ζητάμε τα δεδουλευμένα μας, είμαστε δυο μήνες απλήρωτοι και άνεργοι. Ξεκινήσαμε κατάληψη για να μας πληρώσει και να ξανανοίξει η επιχείρηση. Χτες του κάναμε μία νύξη για τα λεφτά και μας είπε να μας δώσει τέλος Γενάρη το μισό μισθό του Νοέμβρη. Αυτός λειτουργεί κανονικά τα καταστήματά του, εισπράττει και μας είπε ότι πουλάει ένα ζευγάρι την ημέρα! Το εργοστάσιο είναι βιώσιμο, αυτός δε θέλει την παραγωγή, κάποιο άλλο σκοπό έχει. Εχουμε μία ακόμα συνάντηση στο υπουργείο και θα δούμε. Κάναμε ασφαλιστικά μέτρα και κατάληψη γιατί όλο αυτό το καιρό δούλευαν τα γραφεία και η μηχανογράφηση. Τώρα δεν μπορεί να μπει κανείς στο εργοστάσιο».

Την Τετάρτη 13 Γενάρη έχει οριστεί νέα τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 12μ στο εργοστάσιο και θα κατέβουν μαζικά στο κέντρο της Αθήνας.

Να πάρει το δημόσιο το εργοστάσιο

Η κλιμάκωση του αγώνα στην ELITE ανοίγει τη συζήτηση για το ποια είναι η λύση για να μείνει το εργοστάσιο ανοιχτό και κανείς εργαζόμενος να μην βρεθεί απολυμένος.

Από τις μέχρι τώρα συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας, ούτε το αφεντικό ούτε οι τράπεζες ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν κάτι για να ξαναλειτουργήσει η επιχείρηση. Όπως λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, από την αρχική ανακοίνωση ότι η παραγωγή κλείνει γιατί οι τράπεζες δεν δίνουν δάνειο και ότι γίνονται προσπάθειες να αλλάξει αυτή την κατάσταση, το αφεντικό της ELITE φαίνεται πλέον να έχει πάρει την απόφαση να κρατήσει το εμπορικό κομμάτι της επιχείρησης, το όνομα δηλαδή και το δίκτυο των καταστημάτων, πετώντας στο δρόμο τους 250 εργαζόμενους της παραγωγής.

Οι τράπεζες με τη σειρά τους αρνούνται να δώσουν άλλα δάνεια στην ELITE χωρίς την εγγύηση του κράτους. Παρά το γεγονός ότι δημιούργησαν την κρίση, παρά το γεγονός ότι επιδοτήθηκαν με 28 δις πέρσι, έχουν αποθρασυνθεί τελείως και ζητούν εγγυησεις πως, ό,τι κι αν γίνει, εμείς θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τα σπασμένα. Πλευρά φαίνεται να έχει διαλέξει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αντί να πάρει μέτρα υπέρ των εργατών, απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις κάνοντας πλάτες στο αφεντικό και τους τραπεζίτες να οδηγούν το εργοστάσιο στο κλείσιμο.

Περιφρούρηση

Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να περιμένουν πότε, κι αν, οι παραπάνω βρουν κάποια λύση μεταξύ τους. Εχοντας κλιμακώσει τον αγώνα με κατάληψη και περιφρούρηση, έχοντας αρχίσει να κερδίζουν μαζικά τη συμπαράσταση από άλλους εργατικούς χώρους και συνδικάτα, μπορούν να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να πάρει το εργοστάσιο το δημόσιο χωρίς αποζημίωση στο αφεντικό. Αυτή τη λύση, της κρατικοποίησης του εργοστασίου χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στον Χριστουδουλάτο προβάλει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων.

Όπως αναφέρει στην προκήρυξή της: «Πιστεύουμε ότι η μοναδική λύση που πραγματικά μπορεί να σώσει τις δουλειές μας από την ανεργία είναι η νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων και η κρατικοποίηση όσων επιχειρήσεων κλείνουν. Η υποδηματοποιία ELITE παράγει προϊόντα χρήσιμα για όλους τους εργαζόμενους. Αν δεν θέλει ή δεν μπορεί ο Χριστοδουλάτος να συνεχίσει την παραγωγή, να αναλάβει το κράτος τη λειτουργία της επιχείρησης, χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στον ιδιοκτήτη. Αυτός έχει βγάλει τόσα κέρδη τα προηγούμενα χρόνια για να ζήσουν πλούσια, άλλες δυο γενιές. Με την κρατικοποίηση όχι μόνο συνεχίζουμε να έχουμε τις δουλειές μας σε πείσμα των τραπεζιτών και των εργοδοτών αλλά συνεχίζουμε να παράγουμε προϊόντα που έχει ανάγκη η κοινωνία. Γι´αυτό χρειάζεται όλοι να στηρίξουμε την κατάληψη των εργαζόμενων στην ELITE. Για να βάλουμε φρένο στις απολύσεις και τα κλεισίματα των επιχειρήσεων. Για να μην πληρώσουμε εμείς για την κρίση των καπιταλιστών».

Κίνημα αλληλεγγύης

Ο αγώνας των εργαζόμενων της ELITE για να κρατήσουν τις δουλειές τους και το εργοστάσιο ανοιχτό, για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να μην φορτωθούν την κρίση της εταιρίας και του αφεντικού, χρειάζεται μαζική συμπαράσταση για να φτάσει στη νίκη. Ο μόνος τρόπος για να αναγκαστεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να δώσει λύση, είναι η μάχη της ELITE να μην απομονωθεί. Να απλωθεί παντού, σε κάθε εργατικό χώρο και συνδικάτο με ψηφίσματα συμπαράστασης, με οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων, με απεργίες στήριξης στα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις τους.

Αυτό το στόχο έχει η μεγάλη καμπάνια συμπαράστασης που ξεκίνησε η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων. Την Παρασκευή 15 Γενάρη η Επιτροπή οργανώνει εκδήλωση για τον αγώνα στην ELITE στο Περιστέρι. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30μμ στην Ξυλοτεχνία (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου 24Α). Και το Σάββατο 16 Γενάρη, στις 11πμ, οργανώνει μαζική πικετοφορία έξω από το εμπορικό κατάστημα της εταιρίας στην Ερμού.

Η ανάγκη που νιώθουν οι ίδιοι οι εργάτες της ELITE να ανοίξουν τον αγώνα τους έξω από το εργοστάσιο και να κερδίσουν τη συμπαράσταση όλων των εργαζόμενων, φαίνεται καθημερινά. Στην περιφρούρηση που έκαναν την Παρασκευή 8 Γενάρη, οι εργαζόμενοι κρέμασαν στην κεντρική είσοδο του εργοστασίου δύο πλακάτ της Επιτροπής που έγραφαν «Συμπαράσταση στους εργάτες της ELITE». Με τον ίδιο ενθουσιασμό υποδέχτηκαν την προκήρυξη αλλά και την αφίσα της Επιτροπής που στηρίζει τον αγώνα τους και άρχισε να τοιχοκολλείται σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και στην επαρχία.

Γκαράζ

Τη Δευτέρα 11 Γενάρη, εργαζόμενοι της ΕLITE έκαναν μαζί με μέλη της Επιτροπής περιοδείες σε εργατικούς χώρους. «Επισκεφτήκαμε τη Δευτέρα το γκαράζ του δήμου Περιστερίου μαζί με τον Φώτη, εργαζόμενο της ELITE», μας είπε η Λίλιαν Μπουρίτη. «Ο Φώτης μίλησε για τον αγώνα που δίνουν να μην κλείσει το εργοστάσιο, για την κατάληψη και την περιφρούρηση του χώρου και ζήτησε από όλους τους εργαζόμενους να υπογράψουν και να συμπαρασταθούν. Ολοι ανταποκρίθηκαν. Μιλήσαμε επίσης με τον πρόεδρο και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου και τους ζητήσαμε στη συνεδρίαση του ΔΣ την επόμενη ημέρα να αποφασίσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, πράγμα που έγινε».

«Κάναμε περιοδεία στο νοσοκομείο Αγία Ολγα μαζί με την Πόπη, εργαζόμενη στην ELITE», μας είπε ο Στέλιος Μιχαηλίδης, «Σε δύο ορόφους του νοσοκομείου, μαζέψαμε 17 υπογραφές και 15 ευρώ ενίσχυση. Η Πόπη μιλούσε με όλους και ενημέρωνε για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά τους. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι έλεγαν ότι πρέπει κι αυτοί να πιέσουν το Σωματείο να βγάλει ψήφισμα συμπαράστασης και να δώσει οικονομική ενίσχυση. Συμφωνήσαμε ότι θα ξαναπάμε την Τετάρτη για να συνεχίσουμε την προσπάθεια».

Παντού η καμπάνια συμπαράστασης βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση. Μέσα σε λίγες μέρες, σε εξορμήσεις που έγιναν πανελλαδικά σε πλατείες και εργατικούς χώρους από μέλη της Επιτροπής, μαζεύτηκαν πάνω από 1200 υπογραφές και πάνω από 600 ευρώ οικονομική ενίσχυση.

Στήριξη στην κατάληψη της ELITE εκφράζει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχαν στην περιφρούρηση του εργοστασίου την Παρασκευή 8 Γενάρη ενώ ετοιμάζουν επίσκεψη στο χώρο την Πέμπτη 14 Γενάρη στις 7.30πμ. Οπως αναφέρει η προκήρυξή της: «Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή - ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την κατάληψη των εργαζόμενων της ELITE. Ο αγώνας αυτός μπορεί να νικήσει αν καταφέρουμε να ξεσηκώσουμε ένα ολόκληρο κίνημα αλληλεγγύης και συντονισμού με όλους τους υπόλοιπους χώρους που βρίσκονται στην ίδια θέση. Χρειάζεται όλα τα σωματεία, όλοι οι εργαζόμενοι να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα. Απαιτούμε από την ηγεσία των συνδικάτων στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να πάψουν να αποτελούν δεκανίκι της κυβέρνησης, όπως έκαναν και στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη, αλλά αντίθετα να στηρίξουν τους εργαζόμενους της ELITE. Δεν χρειάζεται αναμονή για το πότε -κι αν- θα μπει εγγυητής η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να πάρει δάνειο από τις τράπεζες το αφεντικό της ΕLITE. Δεν θέλουμε να επαναληφθεί η αρνητική εμπειρία του Λαναρά, όπου η ΓΣΕΕ αντί να επιμείνει σταθερά στο πλευρό των εργατών, αποδέχτηκε το ´επιχειρησιακό σχέδιο´ των τραπεζιτών με το οποίο θυσιάστηκαν 500 θέσεις εργασίας...».

Ψηφίσματα και εκδηλώσεις

Μια σειρά σωματεία και συνδικάτα έχουν αρχίσει να υιοθετούν ψηφίσματα συμπαράστασης στην κατάληψη της ELITE, ανάμεσά τους η ΕΛΜΕ Περιστερίου, το Σωματείο Εργαζόμενων δήμου Περιστερίου, ο Σύλλογος Καθαριστριών Σχολείων Αθήνας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Ελληνικής Τράπεζας, η πενταμελής Επιτροπή των γιατρών του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης. Η ΕΛΜΕ Περιστερίου και το Σωματείο Εργαζόμενων δήμου Περιστερίου αποφάσισαν να δώσουν και από 200 ευρώ οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους. Ψήφισμα συμπαράστασης έβγαλε και το συνέδριο της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου που έγινε το Σαββατοκύριακο ύστερα από πρόταση της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ.

Την Τετάρτη 13 Γενάρη συνεδριάζει το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου Αγίας Παρασκευής. Ο πρόεδρος του ΔΣ, Κώστας Μεγαγιάννης, θα προτείνει να εγκριθεί ψήφισμα συμπαράστασης στην κατάληψη της ELITE, να δοθεί οικονομική ενίσχυση και να διοργανωθεί στο χώρο του δήμου εκδήλωση αλληλεγγύης από το Σωματείο την Παρασκευή 15 Γενάρη.

Εκδήλωση συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζόμενων της ELITE πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Γενάρη το απόγευμα στον Κολωνό από την Κίνηση Κατοίκων 4ου Διαμερίσματος. Συμμετείχαν δεκάδες άτομα, ανάμεσά τους και εργαζόμενοι της ELITE. Η Κίνηση θα στηρίξει τον αγώνα των εργαζόμενων με εξορμήσεις και δράσεις το επόμενο διάστημα.

Ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων αλληλεγγύης σε εργατικούς χώρους ετοιμάζει και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων.