Τέρμα στις ρατσιστικές διακρίσεις - ιθαγένεια και πληρή δικαιώματα. Σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους γονείς

«Θέλουμε την ώρα που θα συζητιέται το νομοσχέδιο να είμαστε όλοι μαζί έξω από τη βουλή για να διεκδικήσουμε τα αιτήματα του κινήματος που είναι ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά και όλους τους γονείς, νομιμοποίηση των μεταναστών, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες», είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου ανοίγοντας τη σύσκεψη.

«Εγώ παρόλο που έχω μπει νόμιμα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είμαι παράνομος», είπε ο Κώστας από την Ενωση Νέων Αλβανών. «Μπορεί να έχω τέσσερα πτυχία σπίτι μου και αυτή τη στιγμή να πάω για το πέμπτο αλλά από την Περιφέρεια έχω μία απόρριψη της αίτησης για ανανέωση διότι δεν έχω ένσημα. Κάποια στιγμή έτυχε να δουλεύω στην Αλβανική Πρεσβεία και ήρθε μία νεαρή κοπέλα κλαίγοντας η οποία μου είπε: ´θέλω να γράψω το παιδί μου στην Αλβανία και δεν μπορώ´. Οταν η γυναίκα έμεινε έγκυος ήταν νόμιμη, όταν όμως γέννησε το σύστημα την πέταξε έξω και έγινε παράνομη. Δεν μπορούσε να γράψει το παιδί στο Δημοτολόγιο του Δήμου και αφού δεν μπορεί να γραφτεί εδώ δεν μπορεί να γραφτεί ούτε στην Αλβανία, άρα είναι ένα παιδί φάντασμα. Υπάρχουν 130.000 περίπου οι οποίοι βγήκαν παράνομοι λόγω συστήματος. Αυτοί θα γίνουν πάλι νόμιμοι; Το νομοσχέδιο δεν λέει τίποτα. Πιστεύω ότι κάτι θα βγει από τις κινητοποιήσεις μας αλλά, αρκεί να πάμε όλοι ενωμένοι». 

Συμμαχία

«Υπάρχουν πολλοί μετανάστες που βλέπουν θετικά το νομοσχέδιο», είπε η Λορέτα Μακόλεϋ από την Ενωση Αφρικανών Γυναικών. «Και είναι λογικό γιατί είναι σα να δίνεις στον πεινασμένο φαϊ. Ομως η κυβέρνηση μας δίνει φαϊ, αλλά δεν μας δίνει κουτάλι. Με τις προϋποθέσεις που βάζουν δεν θα γίνει τίποτα. Εμείς έχουμε κάνει μία Συμμαχία Μεταναστευτικών Κοινοτήτων και έχουμε αποφασίσει στα ζητήματα της ιθαγένειας να παλεύουμε μαζί. Θα μεταφράσουμε το νομοσχέδιο σε όλες τις γλώσσες για να συζητηθεί στις κοινότητες και πιστεύω ότι πρέπει να γίνει το συλλαλητήριο και να είμαστε όλοι μαζί».

«Το νομοσχέδιο είναι καλή αρχή, αλλά γιατί να είναι το 25% μέσα και το 75% έξω; Θέλουμε να πιάνει όλα τα παιδιά και όχι μόνο αυτά που οι γονείς τους είναι πέντε χρόνια νόμιμοι. Αν οι φασίστες πιέζουν γιατί να μην πιέσουμε εμείς για τα δικαιώματά μας;», είπε ο Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. 

«Ολοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα αλλά φοβάμαι ότι είναι το τελευταίο», είπε ο Αντώνης Μαούνης. «Είναι μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ρήγμα μέσα στους μετανάστες ώστε να φτιαχτούν μετανάστες δύο ταχυτήτων. Κάποιοι οι οποίοι θα είναι ενσωματωμένοι στην ελληνική κοινωνία οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούνε για την απόκρουση των υπολοίπων. Γιατί η γενική κατεύθυνση που έχει να κάνει με το Δουβλίνο 2 και τη Frontex είναι αναλλοίωτη. Το κλείσιμο των συνόρων είναι δεδομένο. Πέρσι το καλοκαίρι ο Παπανδρέου το δήλωσε με τον πιο ακραίο τρόπο μιλώντας για «μηδενική ανοχή». Σε ένα ακραία παράλογο φαινόμενο που έχει να κάνει με τα παιδιά των μεταναστών κάνουν μισό βήμα. Πρέπει να κινητοποιηθούμε αλλά να μην τους δίνουμε εύσημα ότι κάνανε το πρώτο βήμα, αλλά να πούμε ότι κάνανε ένα λειψό βήμα που δεν θα φέρει το αποτέλεσμα που ζητάμε και θέλουμε να ανατρέψουμε την πολιτική τους. Οταν έγινε πριν από 15 χρόνια η κίνηση για τη νομιμοποίηση στη συνέχεια ακολούθησε μία διαδικασία εξευτελισμού και ταλαιπωρίας. Φοβάμαι ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα. Από την κινητοποίηση του κόσμου θα εξαρτηθεί τη τροπή θα πάρουν τα πράγματα».

Νομοσχέδιο

Μέσα στο Γενάρη αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιθαγένεια και την ψήφο των μεταναστών, το οποίο μάλιστα συντάχθηκε με τις ευλογίες του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, που ήταν παρών στη σχετική συζήτηση` στο υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Δεκέμβρη. 

«Εγκαινιάζουμε μια νέα μεταναστευτική πολιτική, με στόχο μια κοινωνία ασφάλειας, ειρήνης και ανθρωπιάς» τόνισε ο Παπανδρέου μετά το υπουργικό συμβούλιο. Ομως οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει το εν λόγω νομοσχέδιο, αφορούν ένα πολύ μικρό κομμάτι μεταναστών, γεγονός που δε σηματοδοτεί ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, αλλά την προσπάθεια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εντυπώσεις στέλνοντας το μήνυμα ότι προχωρά τις «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις».

Σχετικά με την απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μπορούν να την αποχτήσουν τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και «ένας από τους γονείς τους κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη». Για όσα παιδιά δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα προϋπόθεση είναι να έχουν παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο ή να έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου, αρκεί όλο το διάστημα μέχρι τα 18 τους να έχουν μόνιμη παραμονή στην Ελλάδα.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι το νομοσχέδιο συνδέει την χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά με την απόδειξη της μόνιμης και ταυτόχρονα νόμιμης παραμονής των γονιών τους επί πενταετία. Αυτή η προϋπόθεση πετά εκτός τη μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών και των παιδιών τους, αφού σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο είναι ελάχιστοι οι μετανάστες που έχουν χαρτιά για πέντε συνεχόμενα χρόνια. 

Ολοι οι μετανάστες όταν έρχονται στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια είναι παράνομοι, αφού δεν παίρνουν άδεια παραμονής αν δεν έχουν ένσημα, ενώ τα ένσημα που απαιτούνται για τη νομιμοποίηση σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο είναι 300 κάθε δύο χρόνια. Επιπλέον κάθε μετανάστης πρέπει να δηλώνει τουλάχιστον 7.500 ευρώ εισόδημα το χρόνο, αλλιώς δεν μπορεί να ανανεώσει την άδεια παραμονής. Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς εργάζεται με συνθήκες μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας η απόκτηση ή η ανανέωσή της άδειας καταλήγει να είναι άπιαστο όνειρο, ενώ η ανεργία ακόμα και μετά από πολλά χρόνια νομιμότητας τους αφήνει ξεκρέμαστους και τους μετατρέπει σε παράνομους. 

«Παράνομοι»

Στην έρευνα «Εκτίμηση του όγκου των αλλοδαπών που διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα», του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Θεόδωρο Λιανό, τον Απρίλιο του 2008, το συμπέρασμα είναι ότι: «Από τα στοιχεία που πήραμε για τα παιδιά των μεταναστών ηλικίας 5-18 ετών που πηγαίνουν στο σχολείο, δεδομένου ότι τα παιδιά μπορούν να γραφούν στο σχολείο είτε είναι νόμιμα εδώ είτε όχι, προκύπτει ότι τα παιδιά αλλοδαπών που είναι γραμμένα στο σχολείο είναι περισσότερα από τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών, άρα έχουμε παράνομες οικογένειες». 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη χώρα μας ζουν 86.528 παιδιά νόμιμων μεταναστών (από 0-18 ετών) ενώ οι μετανάστες «δεύτερης γενιάς» υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 220.000 άτομα. Η Ελλάδα δεν δίνει πιστοποιητικό γέννησης στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γραφτούν στα Δημοτολόγια και όταν ενηλικιώνονται μετατρέπονται σε οικονομικούς μετανάστες, που πρέπει να παρουσιάσουν ένσημα του εργοδότη τους για να αποκτήσουν άδεια παραμονής. Το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να λύσει αυτό τον παραλογισμό παρά μόνο για ένα πολύ μικρό κομμάτι. 

Σχετικά με τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα ισχύσει για τους ομογενείς, τους κατόχους άδειας διαμονής αορίστου χρόνου ή δεκαετούς διάρκειας ή όσων έχουν υπαχθεί στο καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων. Επίσης για όσους «είναι κάτοχοι «Δελτίων Μόνιμης Διαμονής», ως μέλη οικογένειας Ελληνα πολίτη ή πολίτη κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουν αναγνωρισθεί ως πολιτικοί πρόσφυγες ή έχουν υπαχθεί στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους». 

Δηλαδή στην πράξη απειροελάχιστοι θα ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές. Η απλή αριθμητική δείχνει ότι δικαίωμα ψήφου θα πάρει στην καλύτερη περίπτωση ο ένας στους 20 μετανάστες αν εξαιρεθούν οι ομογενείς και οι κάτοχοι δελτίου μόνιμης διαμονής ως μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη κράτους της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Εσωτερικών οι νόμιμοι αλλοδαποί με άδεια αορίστου ή δεκαετούς διαρκείας δεν ξεπερνούν τις 62.000. Οι έχοντες άδεια επί μακρόν διαμένοντος είναι 130 άτομα και 1.000 οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που θα αποχτήσουν το δικαίωμα ψήφου θα είναι οι 160.000 ομογενείς και οι 14.000 κάτοχοι δελτίου μόνιμης διαμονής, δηλαδή το κριτήριο για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου δεν θα είναι προφανώς τα χρόνια διαμονής και ο τόπος διαμονής αλλά η «ελληνική» καταγωγή. 

Προυποθέσεις

Οσων αφορά την πολιτογράφηση δηλαδή την απόκτηση ιθαγένειας μπορεί η βασική αλλαγή να είναι η νόμιμη διαμονή στα 5 από 10 έτη που ίσχυε πριν όμως, όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις είναι υπερβολικά αυστηρές. Συγκεκριμένα για να μπορεί να πολιτογραφηθεί ένας μετανάστης πρέπει:»να μην έχει καταδικασθεί τελεσίδικα, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή ανεξαρτήτως ποινής και χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης», για μία σειρά από δεκάδες «εγκλήματα» ανάμεσά τους «την προώθηση λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της χώρας ή τη διευκόλυνση μεταφοράς ή προώθησής τους ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη ή για παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και κίνηση αλλοδαπών στην Ελλάδα». 

Η κυβέρνηση ζητά από τους μετανάστες πιστοποιητικά νομιμότητας τη στιγμή που παραμένει σε ισχύ η τροπολογία άρθρων του ν. 3386/2005 της ΝΔ που προέβλεπε ότι είναι δυνατή η απέλαση μεταναστών που τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση 3 μηνών και κάνει δυνατή την απέλασή του χωρίς καν να έχει καταδικαστεί ο μετανάστης, μόνο με την άσκηση της ποινικής δίωξης για ένα μικροαδίκημα. Επιπλέον δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για την ευκολία με την οποία η αστυνομία και τα δικαστήρια τους φορτώνουν κατηγορίες. 

Επίσης η πολιτογράφηση προϋποθέτει «να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας» και «να αποδεικνύει την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία καθώς και τη δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν». Τι σημαίνουν αυτά; Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει καταγράψει τραγελαφικά περιστατικά, όπου η διοίκηση απέρριπτε αιτήσεις αλλοδαπών για απόκτηση ιθαγένειας με το σκεπτικό ότι δεν αναρτούν στο σπίτι τους την ελληνική σημαία κατά τις εθνικές εορτές! Η διαδικασία της συνέντευξης, η γνωμοδότηση της αστυνομίας αλλά και η απόδειξη γνώσης της ελληνικής γλώσσας που απαιτείται δεν θα οδηγήσουν σε απλούστευση της διαδικασίας πολιτογράφισης αλλά θα συνεχίσουν τις ίδιες απαράδεκτες προϋποθέσεις που ισχύουν μέχρι σήμερα. 

Η ψήφιση του νομοσχεδίου από τη βουλή μέσα στο Γενάρη όχι μόνο δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς από την πλευρά των μεταναστών, αλλά χρειάζεται να σηματοδοτήσει το άνοιγμα ενός νέου γύρου κινητοποιήσεων από την πλευρά του αντιρατσιστικού κινήματος, απαιτώντας ιθαγένεια και δικαιώματα σε ΟΛΑ τα παιδιά και ΟΛΟΥΣ τους γονείς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Ξηλώστε τους βασανιστές και την Frontex

Χωρίς τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και την κατάργηση των προηγούμενων νόμων της ΝΔ, η επιλεκτική στην ουσία χορήγηση δικαιώματος ψήφου και ιθαγένειας δεν πρόκειται να βάλει τέρμα στη ρατσιστική πολιτική σε βάρος τους. Η ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης δεν θα σταματήσει το ανελέητο κυνήγι των μεταναστών από την αστυνομία στους δρόμους και τις γειτονιές, τους βασανισμούς στα αστυνομικά τμήματα και τους πνιγμούς στο Αιγαίο, εξ αιτίας των περιπολιών της Frontex και του Λιμενικού. 

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ανακοινώνει το νομοσχέδιο, προτάσσει ως βασική προτεραιότητά της τον περιορισμό «της παράνομης εισόδου» και τις απελάσεις, σχεδιάζοντας τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης, καταγραφής και κατηγοριοποίησης στα σύνορα. «Τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής αποτελούν την οργάνωση του πρώτου σημείου επαφής στην όλη διαδικασία διαχείρισης πληθυσμών των χωρίς χαρτιά, η οποία από κάπου θα ξεκινάει και κάπου θα τελειώνει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Μετανάστευσης Ανδρέας Τάκης σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία (2/1). «Το κρίσιμο θέμα πριν πεις τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι στην ενδοχώρα σου είναι εάν θα προωθηθούν στην ενδοχώρα σου: γιατί πολλούς από αυτούς σίγουρα οφείλουμε και μπορούμε να τους απελάσουμε, επειδή αυτός είναι ο νόμος. Η παράνομη είσοδος χωρίς να δικαιούσαι έννομη προστασία έχει ορισμένες νομικές συνέπειες τις οποίες δεν μπορούμε να παραβλέπουμε. Κάποιοι θα μπορούν να απομακρυνθούν με προγράμματα είτε εκούσιας είτε ακούσιας απομάκρυνσης». 

Ασυλο

Είναι πρόκληση να προχωρούν στη δημιουργία «κέντρων διαλογής» ανθρώπων στα σύνορα όταν η διαδικασία χορήγησης ασύλου έχει στην ουσία καταργηθεί. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διατηρεί το «προσφυγοκτόνο» ΠΔ (81/2009) της προηγούμενης κυβέρνησης για το άσυλο. Είναι το ΠΔ που κατάργησε το δικαίωμα δευτεροβάθμιας προσφυγής των προσφύγων που στην ουσία περιορίζει ακόμα και αυτό το εξευτελιστικό ποσοστό του 1% εγκρίσεων ασύλου στο 0%. Το ίδιο ΠΔ αναγόρευσε τον αστυνομικό διευθυντή σε αποκλειστικό παράγοντα λήψης της απόφασης. 

Οσων αφορά αυτούς που δεν έχουν χαρτιά τονίζει ο Ανδ Τάκης: «Δεν μιλάμε για νομιμοποιήσεις αλλά για ανάσυρση από το σκοτεινό περιθώριο. Ανασύρονται από το περιθώριο σημαίνει ότι βρίσκεις ένα νόμιμο καθεστώς για αυτούς, γιατί και αυτοί έχουν δικαιώματα και αυτά θα πρέπει να γίνονται σεβαστά -χωρίς ωστόσο, και το τονίζω, να κάνεις νομιμοποιήσεις- έτσι ώστε να ικανοποιούνται τα αιτήματα ασφαλείας των ίδιων αλλά και της υπόλοιπης κοινωνίας. Η τακτοποίησή τους δεν μπορεί να είναι του τύπου της χορήγησης αδειών όπως στους ανθρώπους που μπορούσαν να σεβαστούν τη νομιμότητα και να έχουν άδεια». Δηλαδή αφήνει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες μόνιμα «ξεκρέμαστους». 

Με κλειστά σύνορα, χωρίς νομιμοποιήσεις και την αστυνομία να εξακολουθεί να έχει τον πρώτο ρόλο στο κυνήγι μεταναστών, από «τις σκούπες» μέχρι τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, τότε μιλάμε για διαιώνιση της ίδιας ρατσιστικής πολιτικής. Η κυβέρνηση παρά τα παχιά λόγια δεν πρόκειται να βάλει τέλος στα αστυνομικά τμήματα κολαστήρια, τη στιγμή μάλιστα που οι αστυνομικοί βασανιστές στο ΑΤ Νίκαιας και Ακροπόλεως παραμένουν ατιμώρητοι. Χρειάζεται να συνεχίσουμε απαιτώντας νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, ανοιχτά σύνορα για όλους, παράνομη η Frontex και οι απελάσεις και όχι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Απομονώστε τους φασίστες

Ενα ρεσιτάλ υποκρισίας ενορχηστρώνει το ΛΑΟΣ και τα διάφορα φασιστοειδή που έχουν εξαπολύσει καμπάνια κινδυνολογίας και ρατσιστικού μίσους σε βάρος των μεταναστών, επικαλούμενοι ότι η χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες θα οδηγήσει σε «αλλοίωση του εκλογικού σώματος». Το κόμμα του Καρατζαφέρη μάλιστα έχει ξεκινήσει καμπάνια μαζεύοντας υπογραφές για δημοψήφισμα.

Το κόμμα των Παττακών, των Πλεύρηδων και των Βορίδηδων έχει στους κόλπους του μία σειρά από φασιστοειδή και βασιλοχουντικά αποβράσματα, που έχουν σαν στόχο να καταργήσουν το εκλογικό, σώμα και κάθε δημοκρατικό δικαίωμα δεν μπορούν να επικαλούνται τις δημοκρατικές ευαισθησίες. Και μόνο το γεγονός ότι το ΛΑΟΣ συνδέει το δικαίωμα ψήφου με την καταγωγή των ψηφοφόρων είναι η καλύτερη απόδειξη της υποκρισίας τους. 

Με αυτή τη ρατσιστική πολιτική ευθυγραμμίστηκε και η ΝΔ, ανταγωνιζόμενη στην ουσία το ΛΑΟΣ στο ποιος θα έχει την πιο ρατσιστική αντιμετώπιση. Ο Σαμαράς δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και ότι θα το καταργήσει όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το περασμένο καλοκαίρι όταν το ΛΑΟΣ προσπάθησε να μετατραπεί σε κυρίαρχο πολιτικό ρυθμιστή, η ΝΔ έπαιξε μαζί του το χαρτί του ρατσισμού, ενισχύοντας τις «σκούπες» της αστυνομίας και κάνοντας πλάτες στις ακροδεξιές οργανώσεις που προχώρησαν σε εισβολές στο Εφετείο και σε πογκρόμ στις γειτονιές. 

Τώρα με αφορμή το νομοσχέδιο αυτή η ρατσιστική υστερία σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών αναβιώνει, πιέζοντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην προχωρήσει ακόμα και σε αυτό το λειψό βήμα. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη η κινητοποίηση της αριστεράς, των μεταναστών των εργαζόμενων και της νεολαίας είναι ακόμα περισσότερο αναγκαία για να μην αφήσουμε τα περιθώρια στους φασίστες να σπέρνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο ούτε στη Βουλή, ούτε στους δρόμους.

Γράμμα από την Αλεξανδρούπολη

Τους είκοσι έφτασαν οι νεκροί μετανάστες που «ξέβρασε» το Θρακικό πέλαγος στην παραθαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης γενικότερα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πνιγμένοι μετανάστες ήταν άνθρωποι νεαρής ηλικίας, ανάμεσά τους και ένα δίχρονο παιδάκι («επικίνδυνο» ως φαίνεται για την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών...). Η είδηση έχει προκαλέσει σοκ, αλλά και αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία, που αντιλήφθηκε από πρώτο χέρι τι σημαίνει «κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική», τι σημαίνει frontex και επίσης τι σημαίνουν οι «ευαισθησίες» του Χρυσοχοϊδη σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Την ώρα που στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις μετανάστες πέφτουν θύματα βασανιστηρίων, ξυλοδαρμών, απειλών και πογκρόμ, στην περιοχή της Θράκης άλλοι μετανάστες επιβεβαιώνουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο ότι «frontex σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πιστή στο προεκλογικό δόγμα της «μηδενικής ανοχής» στο θέμα της μετανάστευσης (που φαίνεται να αποτελεί τη μόνη προεκλογική δέσμευση που σκοπεύει να τηρήσει) προσπαθεί να περάσει τις νέες αντιδραστικές νομοθετικές ρυθμίσεις της για το μεταναστευτικό, σκοπεύει να βάλει ταφόπλακα στα δικαιώματα ενός εκατομμυρίου εργαζομένων και νέων κρίνοντάς τους από το χρώμα του δέρματός τους και την εθνικότητά τους. 

Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνουν οι πνιγμοί, τα βασανιστήρια, η επιχειρούμενη ψήφιση αντιδραστικών- αντιμεταναστευτικών νομοθετημάτων, η ελπίδα του κόσμου της εργασίας είναι το άπλωμα του αντιρατσιστικού κινήματος που θα παλέψει για την πλήρη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και την παροχή ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες. 

Στο πλαίσιο αυτό η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» της Αλεξανδρούπολης, προχώρησε σε σύνταξη και διανομή προκήρυξης, η οποία περιέχει ενημέρωση για τους πνιγμούς και κάλεσμα του κόσμου της περιοχής για κοινή ενωτική αντιρατσιστική δράση μέσω της Κίνησης Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Η προκήρυξη διανεμήθηκε στις σχολές της Αλεξανδρούπολης, ενώ πραγματοποιήθηκε εξόρμηση στην πόλη για διανομή της προκήρυξης και συλλογή υπογραφών για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες.